ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

«ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ-ΠΟΙΗΣΗ-ΘΕΑΤΡΟ»

ΖΑΝΝΕΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Σχολικό έτος: 2012-2013

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Λεβέντη Βιολέττα

Την Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2012 ξεκίνησε το μαγικό ταξίδι περιπλάνησης του Ομίλου Αγγλικής Λογοτεχνίας του Λυκείου μας σε εποχές, λογοτέχνες και έργα, με αρχικούς στόχους τη γνωριμία των μαθητών με γραπτά κείμενα διαφορετικών ειδών λογοτεχνικού λόγου, την ανάπτυξη της πολιτισμικής και διαπολιτισμικής επίγνωσης/συνείδησης τους χρησιμοποιώντας τόσο την αγγλική όσο και την ελληνική γλώσσα, την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας, την καλλιέργεια ενδιαφερόντων και κλίσεων μέσα από νέα γνωστικά αντικείμενα και πρακτικές.

15 μαθητές και μαθήτριες και από τις τρεις τάξεις (Α? Λυκείου: 7, Β? Λυκείου: 5 και Γ? Λυκείου: 3) δήλωσαν συμμετοχή στον όμιλο, παρακολούθησαν το πρόγραμμα διδασκαλίας και δράσεων και ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις δραστηριότητες του.  Ο όμιλος λειτούργησε κάθε Πέμπτη για 2 διδακτικές ώρες μετά το πέρας του υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 24 δίωρες διδασκαλίες από 4/10/2012 μέχρι και 25/4/2013, δημιουργήθηκε διδακτικό υλικό από έγκριτες έντυπες και διαδικτυακές πηγές καθώς και υλικό που εκπονήθηκε από την υπεύθυνη καθηγήτρια, αναγνώστηκαν τα πρωτότυπα κείμενα των λογοτεχνικών έργων και έγιναν εργαστήρια τελικής διαμόρφωσης των παραδοτέων.

Για τις ανάγκες υλοποίησης του αναλυτικού προγράμματος του ομίλου η σχολική χρονιά 2012-13 χωρίστηκε σε 3 περιόδους κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκαν τα παρακάτω: 

1.  4/10/2012-24/1/2013: «Ο Charles Dickens και οι κοινές θεματικές στα έργα του Great Expectations, Oliver Twist και A Christmas Carol»

Με αφορμή τον παγκόσμιο εορτασμό των 200 χρόνων από τη γέννηση του Dickens μελετήθηκαν τα 3 προαναφερθέντα έργα του με τη παραπάνω σειρά, αφού πρώτα έγινε προσέγγιση στο λογοτεχνικό είδος του μυθιστορήματος, στην Βικτωριανή Εποχή ?περίοδο κατά την οποία δημιούργησε ο συγγραφέας- και στη βιογραφία του.

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε 3 ομάδες που η κάθε μία ανέλαβε την βαθύτερη ενασχόληση με 1 από τα 3 έργα προκειμένου να συμβάλλουν κατά τον αρτιότερο τρόπο στην τελική γραπτή αποτίμηση των κοινών θεματικών πυρήνων των 3 έργων.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία πέρα από την ανάγνωση των κειμένων να παρακολουθήσουν παλαιότερες και σύγχρονες κινηματογραφικές μεταφορές των 3 βιβλίων καθώς και σχετικά video τα οποία αποτέλεσαν έναυσμα για περαιτέρω εμβάθυνση, συζήτηση και διεύρυνση της οπτικής τους γωνίας.         

2.  31/1/2013-21/3/2013: «Attempting to ?translate? a romantic poet» (Προσπαθώντας να «μεταφράσουμε» έναν ρομαντικό ποιητή)

Μετά από μία ευρύτερη γνωριμία με τη Ρομαντική Εποχή και το συμβολισμό της έγινε προσέγγιση στο λογοτεχνικό είδος της ποίησης και ενασχόληση με τον William Blake και τη συλλογή του «Songs of Innocence and of Experience».

Στην πορεία των μαθημάτων, οι μαθητές χωρίστηκαν σε 3 ομάδες προκειμένου η κάθε μία να μεταφράσει-αποδώσει στα Ελληνικά ένα Song of Innocence και το αντίστοιχό του Song of Experience.

3.  4/4/2013-25/4/2013: «Does Agatha Christie?s The Mousetrap deserve a different ending? »  («Αξίζει Η Ποντικοπαγίδα της Agatha Christie ένα διαφορετικό τέλος;»)

Η Ποντικοπαγίδα, το θεατρικό έργο της Agatha Christie παίζεται για 60 συναπτά έτη στο West End του Λονδίνου.

Προσεγγίζοντας πρώτα το είδος των Ιστοριών Μυστηρίου και τη βιογραφία της συγγραφέως, οι μαθητές δραματοποίησαν μέσα στην τάξη το έργο προσδίδοντας μεγάλη σημασία στο Παιχνίδι Ρόλων και στην χρήση της Αγγλικής γλώσσας. Στη συνέχεια, μετά από χωρισμό τους σε 3 ομάδες, η κάθε μία επινόησε και έγραψε το δικό της διαφορετικό τέλος για το έργο.

Εκτός από τα παραπάνω, ο Όμιλος Αγγλικής Λογοτεχνίας α) παρακολούθησε στις 7/2/13 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών  σε ζωντανή δορυφορική αναμετάδοση από το National Theatre του Λονδίνου τη Βικτωριανή φάρσα του Arthur Wing Pinero ?The Magistrate? (βλ. σχολική ιστοσελίδα, δραστηριότητες-εκπαιδευτικές επισκέψεις, 7/2/13), β) συνδιοργάνωσε με τους μαθητές της Α? Λυκείου την εκδήλωση ενημέρωσης για το Human Trafficking, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 14/5/13 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου μας (βλ. σχολική ιστοσελίδα, δραστηριότητες-σχολικές δράσεις-εκδηλώσεις, 14/5/13), γ) παρακολούθησε στις 31/5/13 την πρόσφατη κινηματογραφική μεταφορά του έργου του Charles Dickens, ?Great Expectations?, στο ODEON STARCITY.


Συνολικά, οι μαθητές δούλεψαν με εξαιρετικό ζήλο και συνέπεια καθ? όλη τη διάρκεια λειτουργίας του ομίλου εκπληρώνοντας τους αρχικούς στόχους και ενισχύοντας την άποψη ότι το σχολείο πρέπει να αξιοποιεί τις ιδιαίτερες κλίσεις και τα ενδιαφέροντα των μαθητών, κλίσεις που ίσως και να διαπιστωθούν κατά την πορεία των μαθημάτων του ομίλου.

 

                     Ο Όμιλος Αγγλικής Λογοτεχνίας 2012-13 σε σχεδόν πλήρη σύνθεση?