Το Ζάννειο δεύτερο στον κόσμο!

 

 

 

 

 

 

Η ομάδα Zanneio Stardust του Ομίλου Αριστείας Μαθηματικών – Πληροφορικής – Αστρονομίας (υπεύθυνοι καθηγητές Π. Μπουμπούλης και Σ. Τσαντίλας), του Ζαννείου ΠΠΛ, κατέκτησε την 2η θέση στο διεθνή διαγωνισμό προγραμματισμού Zero Robotics που διοργανώνεται από το MIT, την NASA και την ESA. Εμπνευσμένος από τις αποστολές Rosetta και OSIRIS-REx της ESA και της NASA αντίστοιχα ο φετινός διαγωνισμός είχε ως θέμα τον προγραμματισμό δορυφόρων για να μελετήσουν και να φωτογραφίσουν σημεία ενδιαφέροντος στην επιφάνεια ενός αστεροειδούς. Οι μαθητές έπρεπε να γράψουν εκ του μηδενός όλο το λογισμικό που απαιτείται από έναν δορυφόρο ώστε να φέρει εις πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποστολή του. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται κάθε χρόνο και συμμετέχουν μαθητές Δ/βάθμιας εκπαίδευσης από 200 περίπου σχολεία από τις ΗΠΑ, τις χώρες – μέλη της ESA αλλά και άλλες χώρες όπως η Ρωσία.

 

Οι συσκευές με το όνομα SPHERES (Synchronized Position Hold, Engage, Reorient, Experimental Satellites) που προγραμμάτισαν οι μαθητές, είναι τεχνητοί δορυφόροι μεγέθους μπάλας ποδοσφαίρου που μπορούν να ίπτανται σε μηδέν βαρύτητα με τη βοήθεια 12 προωθητήρων που χρησιμοποιούν πεπιεσμένο αέριο ως καύσιμο. Έτσι, την περασμένη Παρασκευή 16 Ιανουαρίου, οι φιναλίστ του διαγωνισμού, μεταξύ των οποίων και το Ζάννειο συγκεντρώθηκαν στο διαστημικό κέντρο ESA/ESTEC (Netherlands) και στο MIT (USA) για να στείλουν τις εντολές τους, αυτή τη φορά όμως στο διάστημα! Επάνω στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό οι αστροναύτες Butch Wilmore της NASA, Samantha Cristoforetti της ESA και η κοσμοναύτης Yelena Serova επέβλεπαν την ρομποτική μάχη. Δύο ακόμα αστροναύτες, ο Paolo Nespoli και η Cady Coleman βρίσκονταν στο χώρο του διαγωνισμού εμψυχώνοντας τα παιδιά.

 

Για να φτάσουν οι 200 ομάδες μέχρι τους τελικούς, έπρεπε να περάσουν διαδοχικές φάσεις αυξανόμενης δυσκολίας. Μετά από σκληρό συναγωνισμό τεσσάρων μηνών, 14 ομάδες προκρίθηκαν για τους τελικούς που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με τη βοήθεια των εκεί αστροναυτών. Οι αγώνες μεταδόθηκαν ζωντανά μέσω διαδικτύου σε κοινή σύνδεση από το πανεπιστήμιο MIT και το διαστημικό κέντρο ESA/ESTEC (Noordwijk, Netherlands). Η ομάδα του Ζαννείου κέρδισε τις εντυπώσεις, αφού αν και εμφανιζόταν για πρώτη φορά έφτασε μέχρι τον μεγάλο τελικό, όπου και έχασε μετά από συναρπαστικό αγώνα και κατέλαβε τελικά την 2η θέση στον κόσμο.

 

 

 

Πέρα από το διαγωνιστικό κομμάτι, κορυφαίοι επιστήμονες του χώρου της διαστημικής όπως οι Andre Schiele (Telerobotics and Haptics), Matt Teylor (Rosetta Project Scientist) και Dante Lauretta (OSIRIS REx), μίλησαν στους μαθητές για τα τελευταία επιτεύγματα της NASA και της ESA, καθώς και για το σχεδιασμό των προσεχών αποστολών. Επίσης, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του διαστημικού κέντρου, ενώ με μια σειρά από δραστηριότητες είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στις νέες τεχνολογίες και να αντιμετωπίσουν πραγματικά προβλήματα διαστημικής και ρομποτικής καθώς και να γνωριστούν και να συνεργαστούν μεταξύ τους.

 

Σχετικά links:

Zero Robotics 2014: Δεύτερη θέση για την ελληνική ομάδα

http://www.esa.int/Education/Conclusion_of_SPHERES_Zero_Robotics_2014_challenge

http://zerorobotics.mit.edu/announcements/15/