Εκδήλωση παρουσίασης ξενόγλωσσων πολιτιστικών προγραμμάτων ενταγμένων στο δίκτυο «Γνωρίζω μια χώρα»

 

 

    Την Τετάρτη, 14 Μαΐου2014, η ομάδα του Πολιτιστικού Προγράμματος του σχολείου μας «Από την Κρητική Λογοτεχνία στον Shakespeare» συμμετείχε με προφορική ανακοίνωση και ποικίλα έργα της στην παρουσίαση Ξενόγλωσσων Πολιτιστικών Προγραμμάτων-Συμπόσιο του εγκεκριμένου από το ΥΠΑΙΘ δικτύου «Γνωρίζω μια χώρα». Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Τομέας Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης Δευτ/θμιας Εκπ/σης Πειραιά στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου ΓΕΛ Πειραιά.


Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο

http://leventipolitistiko2014.pbworks.com/

Στις 11 και 18 Μαρτίου 2014, στην αίθουσα 108, οι μαθητές και μαθήτριες των 4 τμημάτων της Α? τάξης του Λυκείου μας ενημερώθηκαν από την υπεύθυνη του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Πειραιά, κ. Γιαννακοπούλου Αριστέα, για το νέο σύστημα στο Λύκειο και την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τις επί μέρους ενημερώσεις παρακολούθησαν και οι καθηγήτριες Λεβέντη Βιολέττα (Α1), Γαλανοπούλου Μαρία (Α2), Γεωργίου Μάρθα (Α3) και Μαματσή Νίκη (Α4).

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Οι μαθητές του Ζαννείου ΠΠΓΕΛ συμμετείχαν σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ» στις 15 Φεβρουαρίου 2014 και συντονίστηκε από την Υπ. Τομέα Πολιτισμού Δ.Δ.Ε. Πειραιά, Ανθή Γουρουντή.  Το πρόγραμμα εκπονείται σε Δίκτυο του Ζαννείου ΠΠΓΕΛ με το ΠΠΓΕΛ της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά με ευθύνη των εκπαιδευτικών, Παρασκευή Λεοντοπούλου και Παναγιώτη Πυρπυρή.

Η εκδήλωση ήταν ανοικτή στην πειραϊκή κοινωνία και αποτέλεσε ευκαιρία να συνυπάρξουν τα δύο πειραματικά σχολεία του Πειραιά, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές, Έλληνες και Τούρκοι καλλιτέχνες.

 

 

Παρουσίαση επιστημονικού συγγράμματος

"Ο Μεγαλέξανδρος στην Τουρκοκρατία"

 

Την Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013 παρουσιάστηκε στην αίθουσα τελετών του Ζαννείου Π.Π. Λυκείου Πειραιά το βιβλίο του καθηγητή του σχολείου μας κ. Χαράλαμπου Μηνάογλου, "Ο Μεγαλέξανδρος στην Τουρκοκρατία", έκδοση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 2012.

Το βιβλίο παρουσίασαν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών π. Γεώργιος Μεταλληνός και η δ. αναπληρώτρια καθηγήτρια του ιδίου Πανεπιστημίου κα. Μαρία Μαντουβάλου.

Την παρουσίαση συντόνισε ο σύμβουλος παιδαγωγικής ευθύνης του σχολείου μας κ. Γεώργιος Παυλικάκης.

 

perasmataΗ ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΟ PROJECT ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ

 

Διδάσκουσα: Φωτεινή Καπουτσή

Τάξη Β?

Σχολ. έτος 2013-14

 

Στo πλαίσιo της ερευνητικής εργασίας για την αξία της ανθρώπινης ζωής και τα ανθρώπινα δικαιώματα στον πλανήτη μας, στις 13 Δεκεμβρίου, οι συνεργάτες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εφάρμοσαν με τους δεκαέξι μαθητές της ερευνητικής εργασίας το παιχνίδι «Περάσματα».

Τα «Περάσματα» είναι ένα βιωματικό παιχνίδι  της  Ύπατης Αρμοστείας, το οποίο βασίζεται στη μέθοδο της προσομοίωσης, επιτρέποντας  στους συμμετέχοντες να βιώσουν πιο αποτελεσματικά μια μακρινή κατάσταση μέσα από τη διαδικασία της δραματοποίησης και αναπαράστασης της πραγματικότητας. Το παιχνίδι «Περάσματα» καλεί τους συμμετέχοντες να?

      • - βιώσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες εγκαταλείποντας την πατρίδα τους για ένα αβέβαιο μέλλον
  • - συνειδητοποιήσουν τις αιτίες και τις συνέπειες του ξεριζωμού αλλά και την αλληλουχία γεγονότων που οδηγούν τους πρόσφυγες σε άλλη χώρα
  • - υιοθετήσουν μια στάση αποδοχής των προσφύγων και να σκεφθούν πιθανές λύσεις στα προβλήματά τους, ιδιαίτερα σε σχέση με την ένταξή τους στη χώρα ασύλου
  • - κινητοποιηθούν ώστε να ευαισθητοποιήσουν με τη σειρά τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο (φίλοι, οικογένεια, τοπική κοινότητα) υπέρ των προσφύγων
  •  

ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

 «Την περασμένη εβδομάδα ζήσαμε μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Το πρωτότυπο αυτό διαδραστικό παιχνίδι μας βοήθησε να βιώσουμε μέσα σε τρεις διδακτικές ώρες τη ζωή μιας οικογένειας προσφύγων. Αξίες, όπως, η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια, η αγάπη και η εμπιστοσύνη απέκτησαν σημασία μέσα μας. Η εμπειρία αυτή θα μείνει εντυπωμένη βαθιά στο μυαλό μας και θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε σε μεγαλύτερο βαθμό τα προβλήματα που βιώνουν οι πρόσφυγες.»

           Αντώνης Οικονόμου, Ηρώ Βλάχου, Μανταλένα Φλακ, Αναστασία Ευδαίμων

 

  • «Ήταν μια αξιοσημείωτη εμπειρία που χαράχθηκε ανεξίτηλα μέσα μας. Βιώσαμε τις αγωνίες μιας οικογένειας προσφύγων που αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι της για να αναζητήσει καλύτερη τύχη. Μάθαμε πράγματα που αγνοούσαμε για χρόνια.»

Αβραμάκης Παναγιώτης, Βλάχος Γιώργος, Μποζάς Παναγιώτης, Τερτίκα Λένια

 

  • «Η εμπειρία αυτού του παιχνιδιού θα μας μείνει αξέχαστη καθώς είχαμε τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσουμε εν μέρει την απόγνωσή του καθενός όταν φτάνει στο σημείο να εγκαταλείψει την πατρίδα αλλά και τους αγαπημένους του.»

Αλπανίδου Δάειρα, Πολύση Νίνα, Σαλιβαρά Κατερίνα, Παλαντζάς Βίκτωρας

 

  • «Η επίσκεψη της Ύπατης Αρμοστείας μας έδωσε την ευκαιρία να βιώσουμε σε αρκετά ρεαλιστικό επίπεδο τις δύσκολες συνθήκες που βρίσκονται οι πρόσφυγες κατά τη μετάβαση τους σε μια ξένη χώρα για καλύτερη ζωή. Θα θέλαμε να υπάρξουν κι άλλες επισκέψεις από την Ύπατη Αρμοστεία για καλύτερη πληροφόρηση πάνω στο θέμα των προσφύγων.»

Μαστρογιάννη Αγγελική, Νιαρχάκου Έλλη, Τσατσαρώνη Χριστίνα, Τσιγκούνη Μιράντα